Whatsapp, Telegram, BIP, SIGNAL… Hangi Mesajlaşma Uygulamasını Kullanmalı? Hangisi Daha Güvenli?
Mesajlaşma uygulamalarının veri gizliliği yönetimi son günlerde epey tartışma konusu oldu. Bugüne kadar aslında en masum görünen oyunlar bile kişisel verilerimizi işlerken çoğu kişi bu duruma Whatsapp’ın yayınladığı yeni gizlilik sözleşmesiyle farkına vardı.
Bu gizlilik sözleşmesi o kadar ses getirdi ki, binlerce insan Whatsapp’dan sorgusuz sualsiz Telegram, BİP, Signal gibi uygulamalara geçiş yaptı. Bu da çeşitli bilgi kirliliklerine yol açtı. Çok uzun bir yazı olsun istemiyorum, dijital tarafta uzun yıllardır aktif biri olarak en azından bu bilgi kirliliklerinin önüne geçmek amacıyla kısa bir yazı yazmak istedim.
İnsanların korktuğu en önemli argüman bundan sonra mesajlarımız okunacak, fotoğraflarımız görülecek vb. durumlar…
Bu durumla ilgili olarak End-to-end encryption (E2EE) yani uçtan uça şifreleme teknolojisinin incelenmesi gerekir.
End-to-end Encryption (E2EE) Uçtan Uça Şifreleme Teknolojisi Nedir?
Wikipedi: Uçtan uca şifreleme, sadece uç noktadaki kullanıcıların okuyabildiği bir iletişim sistemidir. Hedefi, İnternet sağlayıcıları, ağ yöneticileri gibi aradaki potansiyel gizli dinleyicilerin, konuşmanın şifresini çözmek için gereken şifreleme anahtarlarına erişmesini engellemektir.
Yani daha basit anlatmak gerekirse bu teknolojiye sahip olan uygulamalar sizin hiç bir şekilde karşı tarafa gönderdiğiniz verileri göremez. Sizin telefonunuzdan karşı tarafa mesaj gönderdiğiniz anda mesajınız şifreli olarak buluta gönderilir, oradan da karşı tarafın telefonuna da şifreli olarak ulaşır. Ardından karşı tarafın telefonu bu şifreyi kırarak okunabilir hale getirir. Yani teknolojik olarak bu şifre kırılamaz özelliktedir. Bundan dolayı mesajlarınızı whatsapp da dahil olmak üzere karşıdaki kişi hariç kimse okuyamaz.
Hangi Mesajlaşma Uygulaması Daha Güvenli?
Uçtan uça şifreleme; Whatsapp ve Signal’de var. Telegram’da kısmen yani sadece gizli mesaj penceresinde var. BİP’te ise yok.
Ek özellikler bakımından ise Whatapp ve Telegram ön plana çıkarken, signal ise zayıf kalıyor.
Özetle; Uçtan uça şifreleme teknolojisini, yani mesajlarınızın hiç bir zaman okunmayacağının garantisini kıstas alırsak, mutlaka Signal veya Whatsapp kullanmalısınız.
Eğer güvenlik sizin için en önemli kıstassa mutlaka Signal kullanmalısınız. Çünkü Signal açık kaynak kodlu bir uygulamadır ve Signal Foundation adlı kar amacı gütmeyen bir dernek tarafından yürütülür.
Eğer mesajlarım hem okunmasın, hem de gelişmiş özellikler olsun ama meta verilerimin bir bölümünün işlenmesine de izin veririm derseniz de Whatsapp’a devam etmelisiniz.
Whatsapp Hangi Verilerinizi İşleyecek?
Güvenlik bakımından seçeneklerimizi Signal ve Whatsapp olmak üzere ikiye düşürdük. Artık karşınızda şöyle bir seçenek var; ya fazla gelişmiş olmayan Signal kullanırım ama %99 güvende olurum, yada meta verilerimin bir bölümünün işlenmesine izin verip nispeten daha gelişmiş özelliklere sahip Whatsapp’a devam ederim. Bu durumda Whatsapp’ın hangi verilerinizi işleyeceğinizi bilmek karar sürecinizi hızlandırabilir:
WhatsApp mesajlarınızı değil, sadece meta verilerinizi işleyecek. Bunlar da kiminle ne sıklıkla ve nerede mesajlaştığınız, hangi ağlara bağlandığınız, cihazınızın özellikleri gibi veriler.
Tanıdık geldi mi? Google haritalardan, en sevdiğiniz o küçük oyunlarda buna benzer bilgileri işliyor.
Son Karar
Tüm bilgileri basit bir şekilde öğrendiğimize göre geldik karar kısmına. Bundan sonrası tamamen sizin seçiminize kalmış. Meta bilgilerimin işlenmesi sorun değil diyorsanız Whatsapp’la devam edebilirsiniz, dediğim gibi mesajlarınız hiç bir şekilde okunmayacak. Eğer meta verilerim de gizli kalsın derseniz biraz daha az özelliği olan ama tamamen güvenli Signal uygulamasını kullanabilirsiniz.
Bonus Not: Gizliliğin yeni farkına vardıysanız akıllı telefonunuzun ayarlar kısmından hangi uygulamalara ne izinler verdiğinizi görerek şok olabilirsiniz 🙂
No Comments