Facebook Gizlilik Ayarları – Kişisel Bilgilerinizi Korumak İçin 10 Tavsiye
Sosyal ağların hayatımıza girmesiyle birlikte, mahremiyet kavramının sınırları değişti. Özel hayatımıza dair pek çok şeyi, binlerce kişiyle, saniyesinde paylaşır olduk. Bu durum haliyle çeşitli sorunları da yanında getirdi. Bu yazıda en çok kullanılan sosyal ağ olan Facebook’ta kişisel bilgilerinizi korumak için kullanabileceğiniz 10 tavsiyeyi derledim. Facebook gizlilik ayarlarını verimli kullanarak, sosyal ağların içerdiği zararlardan bir nebze de olsa korunabilirsiniz.
1. GİZLİLİK AYARI KONTROLÜ YAPIN
Nedir?
Gizlilik ayarı kontrolü 3 hızlı adımda bilgi ve paylaşımlarınızı sadece istediğiniz insanların görmesini sağlamanıza yardımcı olur. Kim için paylaşım yaptığınızı görebilir, hangi uygulamaları kullandığınızı kontrol edebilir ve profilinizdeki önemli bilgilerin gizliliğini denetleyebilirsiniz.
Nasıl yapılır?
Gizlilik ayarları kontrolüne masaüstündeki gizlilik kısayolları menüsünden her zaman erişebilirsiniz; ekranınızın sağ üst köşesindeki kilit imgesine tıklamanız yeterli.
2. GÜVENLİK KONTROLÜ YAPIN
Nedir?
Yakın zamanda insanların hesaplarında mevcut olan güvenlik kontrollerine kolay ve hızlı bir biçimde erişmelerine yardımcı olmak için Facebook, Güvenlik Kontrolü adını verdiği yeni bir aracı, dünya çapında masaüstü sitesine aldı (mobil versiyonu da yakında yayında olacak). Güvenlik kontrolü size şu konularda yardımcı oluyor:
Kullanmadığınız cihazlarda çıkış yapmak: Uzun zamandır kullanmadığınız ya da unuttuğunuz cihazlardan kolayca çıkış yapabilir, böylece sadece onayladığınız cihaz ve tarayıcılarda Facebook’a bağlı olabilirsiniz.
Giriş Uyarıları: Giriş uyarıları özelliğini etkinleştirdiğinizde, birisi tanınmayan bir cihaz ya da tarayıcıdan sizin hesabınıza erişmeye çalıştığında Facebook size bir bildirim ya da e-posta gönderir.
Güçlü ve Özgün Şifre Kullanımı: Şifrenizin gücü, onu hangi sıklıkta değiştirdiğinizden daha önemlidir. Facebook şifrenizi başka bir yerde kullanmayın ve kimseyle paylaşmayın.
Nasıl yapılır?
Haber Kaynağınızın sağ üst köşesinde bir hatırlatma göreceksiniz. “Güvenlik Kontrolünü Başlat” bölümüne tıklayın ve üç kolay adımı takip edin.
3. GİRİŞ UYARILARI ALIN
Nedir?
Hesabınızın en üst seviyede korunması için sadece tek bir şey yapacaksanız, bu kesinlikle giriş uyarılarınızı açmak olsun. Yaygın olarak iki adımlı doğrulama olarak da bilinen giriş uyarıları, hesabınıza yeni bir cihazdan giriş yaparken ek bir güvenlik katmanı sağlar. Giriş uyarılarını açtığınızda Facebook size giriş sürecini tamamlamanız için özel bir kodu barındıran bir bildirim ya da e-posta gönderir. Bu da örneğin siz İtalya’dayken biri hesabınıza İstanbul’dan erişmeye çalıştığında, bu durumun kolayca önüne geçebilmenizi mümkün kılar.
Nasıl yapılır?
Giriş uyarılarını etkinleştirmek için Güvenlik Ayarlarınıza gidin, “Giriş Uyarıları” kısmına tıklayın, almak istediğiniz uyarı türünün (ör. kısa mesaj) yanındaki kutuyu işaretleyin ve Değişiklikleri Kaydet’i seçin.
4. GÜVENİLİR KİŞİLERİNİZİ BELİRLEYİN
Nedir?
Güvenilir kişiler, Facebook hesabınıza girmek için yardıma ihtiyacınız olması halinde (ör. Facebook şifrenizi unutur ve yenilemek için e-posta hesabınıza giremezseniz) başvurabileceğiniz arkadaşlarınızdır. Güvenilir kişilerinizi belirledikten sonra, hesabınıza giriş yapamadığınızda güvenilir kişileriniz bir URL aracılığıyla Facebook’tan tek kullanımlık güvenlik kodlarına erişebilir. Ardından arkadaşlarınızı arayarak güvenlik kodlarını alabilir ve bu kodları kullanarak hesabınıza erişebilirsiniz.
Nasıl yapılır?
Güvenlik Ayarlarınıza gidin, “Güvenilir Kişiler” kısmına tıklayın ve güvendiğiniz 3-5 arkadaşınızı seçin.
5. FACEBOOK İLE GİRİŞ YAPTIĞINIZ UYGULAMALAR İLE PAYLAŞTIĞINIZ BİLGİLERİ KONTROL EDİN
Nedir?
Artık Facebook hesabınızı kullanarak giriş yaptığınız uygulamalarla paylaştığınız bilgileri (beğenileriniz, fotoğraflarınız, doğum gününüz, yaşadığınız şehir vb.) kontrol etmenin kolay ve hızlı bir yolu var. Yeni Facebook Girişi, verdiğiniz bilgileri daha sonra Uygulama Ayarlarınızdan değiştirmek yerine en başta kontrol etmenize olanak verir.
Nasıl yapılır?
Bir uygulamaya Facebook hesabınızı kullanarak giriş yaparken “Verdiğin bilgileri düzenle”ye tıklayın. Bu sekme, uygulamanın sizden talep ettiği kişisel bilgilerin bir listesini verir. Buradan her bir bilgiyi teker teker seçebilir ya da kaldırabilir, böylece uygulamayla paylaştığınız bilgileri kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, bir uygulama sizin adınıza zaman tünelinizde paylaşımda bulunacak diye endişelenmenize de gerek kalmaz; Facebook Giriş ile uygulamanın sizin adınıza paylaşım yapıp yapamayacağına karar verebilirsiniz.
6. FACEBOOK HESABINIZA BAĞLI UYGULAMALARI KONTROL EDİN
Nedir?
Eğer uygulamalara Facebook hesabınızı kullanarak giriş yapıyorsanız, hesabınıza bağladığınız uygulamaları düzenli olarak gözden geçirmenizde fayda olacaktır. Böylelikle sadece güvendiğiniz ve düzenli kullandığınız uygulamalarda Facebook hesabınızı kullandığınızdan emin olursunuz.
Nasıl yapılır?
Hesabınıza bağladığınız tüm uygulamaları “Uygulama Ayarları” bölümünde görebilirsiniz. Böylelikle artık kullanmadığınız uygulamaları belirleyebliir ve Uygulama Ayarları sayfasındaki kontrolleri kullanarak söz konusu uygulamaların Facebook hesabınızla bağlantısını kolayca kesebilirsiniz.
7. HAREKETLER DÖKÜMÜNÜZÜ TANIYIN
Nedir?
Eğer sürekli olarak yanlışıkla paylaşım yaptığınızdan ya da bir paylaşımı beğendiğinizden endişeleniyorsanız Hareketler dökümü sizi rahatlatabilir. Hareketler dökümünüzde tüm haberleriniz (beğendiğiniz paylaşımlar, yorum yaptığınız paylaşımlar, yer bildirimleri, vb gibi) Facebook’ta gerçekleştikleri tarihe göre sıralanmış halde bulunur. Örneğin Hareketler dökümünü geçen ay hangi paylaşımları beğendiğinizi veya geçmişte yaptığınız bir paylaşımı kimlerin görebileceğini belirlemek için kullanabilirsiniz. Hareketler dökümünüzü sadece siz görebilirsiniz.
Nasıl yapılır?
Profilinizi ziyaret edin ve kapak fotoğrafınızın sağ alt köşesinde bulunan “Hareketler Dökümünü Gör”e tıklayın.
8. İNSANLARIN GÖNDERİLERİNİZE EKLEDİĞİ ETİKETLERİ, GÖRÜNMEDEN ÖNCE ONAYINIZA SUNUN
Nedir?
Etiket onayı insanların gönderilerinize eklediği etiketleri onaylamanıza veya reddetmenize olanak sağlayan bir seçenektir. Bu özelliği açtığınızda, birinin paylaştığınız bir şeye eklediği etiketler siz onaylamadan görünmeyecektir. Etiket onayı açıkken, gözden geçirmeniz gereken bir gönderi olduğunda, bununla ilgili bir bildirim alırsınız. Gönderiye giderek etiket isteğini onaylayabilir veya reddedebilirsiniz.
Bir etiketi onayladığınızda, etiketlenen kişi ve arkadaşları gönderinizi görebilecektir. Gönderinizin etiketlenen kişinin arkadaşları tarafından görülebilmesini istemiyorsanız, bu ayarı değiştirebilirsiniz.
Nasıl yapılır?
Etiket onayını açmak için:
- Tüm Facebook sayfalarının sağ üst köşesinde bulunan simgesine tıklayın ve Ayarlar’ı seçin
- Soldaki sütunda Zaman Tüneli ve Etiketleme’ye tıklayın
- İnsanların senin gönderilerine eklediği etiketler Facebook’ta gözükmeden önce onayına sunulsun mu? ayarını bulun ve en sağındaki Düzenle’ye tıklayın
- Açılır menüden Açık’ı seçin
9. UYGULAMA ŞİFRELERİNİ KULLANIN
Nedir?
Uygulama şifreleri, uygulamalarınıza girmek için kullanabileceğiniz tek kullanımlık şifrelerdir ve Facebook şifrenizi korumaya yardımcı olurlar. Giriş onaylarınız açıksa, bir uygulama şifresi kullandığınızda kod almak için beklemeniz gerekmez. Giriş onaylarını atlayarak hemen giriş yapabilirsiniz.
Nasıl yapılır?
Uygulama şifresi almak için:
- Güvenlik Ayarlarınıza gidin
- Uygulama Şifreleri kısmında Düzenle’ye tıklayın
- Uygulama şifreleri oluştur’a tıklayın ve sonrasında ekrandaki talimatları izleyin
10. KİMLERİN SİZİ ARKADAŞ OLARAK EKLEYEBİLECEĞİNİ VEYA TAKİP EDEBİLECEĞİNİ KONTROL EDİN
Varsayılan olarak, Facebook’taki herkes sizi arkadaş olarak ekleyebilir. Size kimlerin arkadaşlık isteği gönderebileceğini değiştirmek isterseniz:
- Tüm Facebook sayfalarının sağ üst köşesinde bulunan simgesine tıklayın ve Ayarlar’ı seçin
- Sol sütunda Gizlilik’e tıklayın
- Sana kimler arkadaşlık isteği gönderebilir?’in yanındaki Düzenle’ye tıklayın
- Açılır menüden hedef kitleyi seçin
Bu 10 tavsiyeyi uygulayarak; Facebook’ta daha güvenli ve kontrollü bir sosyal medya deneyimi yaşayabilirsiniz. Twitter, Instagram ve Linkedin için tavsiyeleri ise bir sonraki yazılarda bulabilirsiniz.
No Comments